Visul și fascinația lui

“Un vis neinterpretat este ca o scrisoare necitită" stă scris undeva în Talmud. O idee care sugerează o preocupare foarte timpurie pentru întelegerea viselor.
 
Visul ne fascinează şi rămâne o mare enigmă, pentru că este o ghicitoare pe care mintea noastră o construieşte şi o serveşte din categoria analyze this. Dar asta se întâmplă  pentru că ceva din mintea noastră nu poate fi spus decât în felul acesta.
 
Atemporal, greu de plasat în spaţiu, criptat, visul rămâne una dintre cele mai enigmatice, magnifice, terifiante creaţii ale minţii noastre, care cu greu  poate fi descifrat şi înţeles.
 
Cui oare nu i s-a întâmplat, ca după ce s-a trezit, să nu îi fie stârnită curiozitatea sau din contră, să fie tulburat de visul avut, să nu fie mistuit de căutare de sensuri, să simtă nevoia să vorbească cu cineva? Fie doar să-l spună şi nimic mai mult, pentru că povestindu-l, ne găsim liniştea, chiar dacă înţelesurile se lasă aşteptate, iar uimirea nu ne părăseşte.
 
Are toate ingredientele unui film: loc de desfăşurare cel puţin ciudat, scenariu care evoluează neaşteptat, uneori chiar haotic, stranietate, cu senzaţia de a fi ajuns chiar în alt film, dificil de plasat în timp, contradictoriu, emoţie intensă, personaje atipice, suspans, criptat şi lipsit aparent de sens. De fapt, toate acestea îl fac să rămână unul dintre cele mai enigmatice, terifiante şi magnifice creaţii ale minţii noastre.
 
Dar oare cum se întâmplă toate acestea?
 
Explicaţii au tot fost căutate din cele mai îndepărtate timpuri. Primele referinţe în istorie sunt de la asirieni, care credeau că visele erau limbajul zeilor. Un fel prin care zeii se adresau oamenilor, iar acestora nu le era permis să-i întâlnească sau să-şi amintească de ei. De aici poate punctul de plecare a valorii mistice pe care visul o are: un mijloc de comunicare a unei misiuni sau proiect divin. Referinţele în istorie dar şi în zilele noastre sunt suficient de generoase şi elocvente. Mulţi oameni iau decizii în baza unor conţinuturi onirice, fiind convinşi că împlinesc astfel un destin.
 
Psihanaliză rămâne fidelă ideii că visul este fabricat de mintea visătorului şi că are la bază un aşa zis eveniment diurn recent, nu întotdeauna major, dar care ne-a marcat sau care are o anumită semnificaţie.
 
Un moment de turnură îl reprezintă anul 1900, când S. Freud publică Interpretarea Viselor, în care propune o perspectiva radical diferită de până atunci, afirmând că visul este împlinirea unei dorinţe inconştiente. Convingerile comune sau aşa-zis populare, până la Interpretarea Viselor erau că visele au un caracter premonitoriu, sunt o referire la viitor, la anticiparea unor evenimente. Accesul la  sensurile visului, putea fi făcut printr-o “traducere"  de genul: dacă visezi x înseamnă y. Trebuia doar să fii posesorul unei cărţi de interpretare a viselor şi lucrurile îţi deveneau, cel puțin aparent, uşor accesibile.
 
Interpretarea Viselor a fost o prima abordare ştiinţifică şi în plus, are meritul de a oferi o perspectivă cu totul nouă, care  constă în fapul că visul este văzut că un fapt al realităţii psihice sub formă unui dialog intern, o cale regală către inconştient, un compromis în împlinirea unor dorinţe inconştiente sau a unor conflicte psihice nerezolvate.
 
Interpretarea unui vis înseamnă depăşirea aparenţelor, adică acel şir de imagini care se derulează ca un film în mintea visătorului pe care psihanaliză îl numeşte conţinut manifest. Accederea în zonele mai puţin accesibile ale minţii către aşa-zisul conţinut latent se face prin asocieri libere şi interpretare.  Accesul la conţinutul latent este un fel de Sfânt Graal, pentru că acolo se regăseşte autenticitatea şi veridicitatea discursului visătorului. În acea realitate nimic nu poate fi mistificat.
Odată descifrat, visul nu mai apare că o relatare în imagini, ci ca o organizare de idei, un discurs clar, ce exprimă una sau mai multe dorinţe.
 
De ce ar fi important să înţelegem ce visăm?
 
Pentru că neinterpretarea unui vis poate fi ratarea unui dialog intern între diferite părţi ale minţii noastre sau într-un alt sens poate fi o formă autentică de cunoştere. Cum ar zice un personaj din filmul Arizona Dream, interpretat de Johnny Depp “dacă vrei să cunoşti cu adevărat pe cineva, află ce visează”.
 

Postat:

25 Mai 2016

Postează un comentariu

Search form

Autor

Oare ce se întâmplă cu acele părți ale vieții noastre pe care nu apucăm să le...
0744443323