Singur = mai bolnav?

Singur = mai bolnav?

Rolul interactiunii sociale in viata noastra

V-ati gandit vreodata ce rol are interactiunea sociala in viata noastra? Sau ca relatiile sociale afecteaza sanatatea mintala, sanatatea fizica si riscul de mortalitate? Sau daca suportul social ne furniza resursele psihologice si materiale, menite sa ne imbunatateasca capacitatea de a face fata stresului?

Incercati sa raspundeti acestor intrebari gandindu-va ca sanatatea, inseamna nu numai absenta bolii sau a infirmitatii ci si o stare de bine completa din punct de vedere fizic, mintal dar si social.

Consider ca empatia, grija, increderea intre membrii retelei sociale, suportul financiar si informational oferit de acestia, ne ajuta, pe fiecare dintre noi, sa facem fata dificultatilor actuale, si, in egala masura, ne pot determina sa ne modificam comportamentele.

Integrarea sociala, care se refera la participarea efectiva a fiecarei persoane la o gama variata de relatii sociale, ajuta la constituirea unei structuri sociale stabile, cu norme clare de functionare, dar serveste si la reglementarea comportamentelor umane.

Izolarea, care poate aparea in lipsa integrarii sociale, poate reprezenta un factor de stres pentru individ, determinand  sentimente de alienare, singuratate, stres si sentimente de scadere a stimei de sine.

 

Efectele relatiilor sociale din perspectiva cercetarilor

Studiile arata ca relatiile sociale au efecte asupra sanatatii pe termen lung si scurt.

Persoanele cu un nivel mai scazut de implicare in relatiile sociale au risc crescut de imbolnavire si un risc de mortalitate mai mare decat cel al persoanelor cu o mai mare implicare sociala (House, Landis si Umberson 1988).

Mai mult decât atât, aceasta constatare a fost facuta luand in considerare si statutul socio-economic, comportamentele sanogene, precum si alte variabile care ar putea influenta starea de sanatate.

Prezenta legaturilor sociale reduce riscul de mortalitate in randul adultilor cu afectiuni medicale. Pacientii cu boala coronariana, izolati social, prezinta un risc de deces de 2,4 ori mai mare decât al persoanelor cu aceeasi afectiune, dar conectate mai mult din punct de vedere social.

Mai multe articole, revizuite recent, aduc dovezi coerente si convingatoare care demonstreaza legatura intre cantitatea/ calitatea scazuta a relatiilor sociale si dezvoltarea si progresia bolii cardiovasculare, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, cancerului, a intarzierii recuperarii in cancer  si a vindecarii mai lente a ranilor (Ertel , Glymour , si Berkman 2009; Everson - Rose si Lewis 2005; Robles si Kiecolt - Glaser 2003; Uchino 2006). Legaturile sociale deficitare au fost asociate si cu modificari ale biomarkerilor inflamatori, precum si cu afectarea functiei imunitare, factori care sunt asociati cu efecte negative asupra starii de sanatate. ( Kiecolt - Glaser et al 2002 ; . Robles si Kiecolt - Glaser , 2003).

 

Efectele secundare ale relatiilor sociale

In timp ce, pentru majoritatea oamenilor, relatiile sociale reprezinta  sursa centrala de suport emotional, pentru o mica parte, relatiile sociale pot fi extrem de stresante. De exemplu, casatoria, una dintre cele mai studiate interactiuni sociale, reprezinta o sursa atat de sprijin, cat si de stres, pentru multe persoane. Relatia maritala defectoasa a fost asociata cu functii imune si endocrine afectate, precum si cu aparitia depresiei.

Unele efecte ale relatiilor sociale sunt imediate, in timp ce altele apar incet, de-a lungul timpului. La un moment dat, in timp, legaturile sociale afecteaza sanatatea mintala si sanatatea comportamentala. Aceste efecte se pot sau nu risipi in timp, insa, cu ajutorul consilierii si psihoterapiei, putem imbunatati modul in care ne raportam la acestea si la cei din jurul nostru si ne putem elibera de vechile tipare si vom putea incepe sa functionam la adevaratul potential. 

Continuarea in articolul urmator.

 

Postat:

13 Octombrie 2014

Postează un comentariu

Search form

Autor

Totul în viață este despre libertate: de a o trăi și a o dărui.

Articole asemănătoare

Momentan nu exista articole...