Cum îți dai seama dacă cineva te manipulează?

Cum îți dai seama dacă cineva te manipulează?

Manipularea este tipul de influenta pe care cineva il exercita asupra altcuiva folosindu-se de tehnici ascunse, cu scopul de a-i schimba comportamentul, perceptia sau gandirea.

Nu o intalnim doar la emisiunile politice – unde este deja folosita aproape la fiecare fraza - ci  aproape in orice situatie de viata. Exista cursuri de manipulare, deci teoretic poate fi invatata  si folosita de oricine, in diferite forme, in multe meserii, mai ales in cele care presupun persuasiunea.

Armele preferate ale manipulatorilor sunt victimizarea, mimarea inocentei, a maniei sau a ignorantei, santajul emotional, minciuna, omisiunea, negarea,  invinovatirea, intimidarea subtila, inducerea nesigurantei, subminarea stimei de sine. Pot cuceri usor pentru ca fac adesea favoruri si cadouri, ofera usor complimente si simpatie, isi cer scuze pentru fapte marunte sau flateaza. Sunt greu de detectat, deoarece abuzul lor nu iese la suprafata decat atunci cand isi pierd cumpatul. Acest lucru se intampla insa rar, pentru ca in multe cazuri s-au antrenat sa reziste pana la atingerea obiectivului cu orice costuri si oricat ar fi de greu.

Totusi, un manipulator poate fi descifrat. Intr-o discutie importanta pentru procesul manipularii va recurge la tehnicile asimilate. Iata cateva dintre ele:

  1. Vei sesiza ca face apel, prin ricoseu, la afirmatiile altora: „A crede despre tine ca...”, „B s-a simtit rau cand ai facut...”, „Stiu de la C ca s-a discutat despre tine urmatoarea chestie...”. Cand poate, foloseste lucruri adevarate printre care impleteste neadevaruri, pentru a valida totul la gramada. Impacheteaza totul intr-un voal de grija la adresa ta dar, de fapt, urmareste sa-ti induca dubiul, sa-ti submineze increderea in tine sau sa te faca dependent de el
  2. Cand va avea nevoie, te va incolti. Nu poate suporta ideea ca iesi de sub influenta lui, astfel incat, daca dai semne de „emancipare”, te va surprinde cu o serie de afirmatii si intrebari cu raspuns inclus: „Credeam ca suntem de acord ca...”, „Nu mi-ai spus chiar tu ca e bine sa...?”, „Am dreptate cand afirm ca..., nu-i asa?”. Aceste afirmatii vor fi parte dintr-un discurs lung, probabil patimas, va parea atat de important pentru manipulator sa ai aceeasi opinie cu el incat, din politete, vei ceda, fara sa banuiesti ca nu e bine pentru tine. Si nu e bine pentru ca, odata ce i-ai raspuns „Da, sunt de acord”, manipulatorul iti controleaza opiniile si are putere asupra ta, ceea ce si-a si dorit.
  3. Cand ceva e important pentru tine, dar il pune intr-o pozitie inconfortabila, va mima inocenta sau va nega, poate manifesta chiar manie sau frustrare: „Habar n-am despre ce vorbesti”. Sigur, este doar teatru ieftin, dar tu incepi sa te indoiesti de ceea ce ai spus. Uneori vor schimba sensul discutiei: „Pun pariu ca spui asta doar pentru ca esti nesigur”. Discutia se va muta astfel la tine,  iar ceea ce voiai tu initial sa discuti isi pierde importanta.
  4. Va incerca sa-ti provoace sentimente de rusine sau de vinovatie, se va victimiza: „Nu credeam ca esti capabil de asta”, „ Dupa tot ce am facut pentru tine, tu poti sa...?”, „Doar cineva lipsit de rusine face asa ceva”. Urmareste cu asta sa-ti omoare din fasa orice intentie de-a face altceva decat doreste el.
  5. Vei observa cum contamineaza anumite evenimente la care si tu ai participat. Manipularea cea mai eficienta nu se face cand schimbi cu 180 de grade sensul unei afirmatii, ci atunci cand o „deviezi” putin, suficient pentru atingerea scopului. Daca aveti, spre exemplu, o disputa, cand o va evoca, mai tarziu, lucrurile vor arata usor diferit pentru tine. N-o sa-ti lase timp sa te gandesti la asta, pentru ca manipulatorii vorbesc mult in timpul actiunii, tocmai spre a crea confuzie si diversiune.

Sunt si alte lucruri pe care le putem sesiza cand noi sau altcineva este subiectul unei manipulari. Acestea sunt insa cele care sunt folosite aproape de fiecare data. Mai trebuie notat ca un manipulator nu va admite niciodata ca a gresit intr-o chestiune importanta si ca este expert in rastalmacirea vorbelor celorlalti. Ei exploateaza naivitatea, buna intentie, teama de emotii negative, stima de sine scazuta, empatia.

Dupa ce intelegem ca suntem manipulati, putem lupta cu asta in doua feluri:

1 daca putem sa eliminam respectiva persoana din viata noastra, o facem si ne aducem aminte cine suntem de fapt.

2 daca nu putem, ne detasam emotional si urmarim manevrele ca pe un spectacol bun, pentru ca, odata destructurata, manipularea isi pierde orice putere.

Daca dorim sa-i ajutam, le putem recomanda sa mearga la psiholog pentru ca nu intamplator au  ajuns sa-si construiasca astfel relatiile. In spate dorintei vesnice de a controla se poate ascunde o suferinta.

 

 

Postat:

8 August 2014

Postează un comentariu

Search form

Autor

Drumul nu există. El se face mergând   (inscripție pe Camino de...
0723 161 832

Articole asemănătoare