Cum corectăm greselile copiilor?

Cum corectăm greselile copiilor?

Sunt binecunoscute si des folosite expresiile a gresi e omeneste, din greseli invata omul, nimeni nu e perfect si totusi pare sa nu fie atat de simplu. Societatea, scoala si parintii rasplatesc performanta, lauda inteligenta si realizarile, in timp ce greselile sunt mai degraba sanctionate.

Crescand intr-un mediu in care performanta este mult valorizata, copiii resimt puternic presiunea de a avea succes si pot intelege ca pentru aceasta trebuie sa evite cu orice pret greselile.

 

Doua dintre scenariile pe care parintii le folosesc pentru a-si corecta copiii incurajeaza credinta acestora ca este rau sa greseasca. Ambele isi dovedesc ineficienta datorita urmarilor pe care le au.

 

Scenariu 1: EXAGERAREA

Unul dintre ele este acela in care parintele exagereaza fapta copilului, tipa, il ameninta, il pedepseste, ii tine o predica despre cum era normal sa procedeze si chiar il jigneste (confundand copilul cu comportamentul sau).

In acest caz copilul va invata numai sa se teama de reactia parintelui si va repeta comportamentul nedorit atunci cand nu se simte amenintat. Este foarte posibil ca el sa nu inteleaga ce este de facut fiind preocupat mai degraba sa scape de nemultumirea parintelui si de consecintele ei.

Daca copilul nu se simte acceptat si inteles de parinti va invata sa-si ascunda greselile si sa caute acceptarea in alta parte.

 

Scenariu 2: SUPRA-PROTECTIA

Un alt scenariu este acela in care parintele isi indruma copilul in fiecare clipa pentru a preintampina eventuale greseli, anticipeaza fiecare obstacol sau incident si il corecteaza la fiecare pas.

Oferindu I se mai multa protectie decat are nevoie, copilul poate deveni nesigur, intampinand dificultati in a gandi pentru el sau a lua decizii. Lipsit de independenta va inceta sa fie el insusi straduindu-se permanent sa multumeasca pe cineva. Aici apare  tendinta de a sari in  apararea copilului neacceptand faptul ca acesta a gresit  sau acoperindu-I greselile.

 

Lectie pentru copilul tau : faptele au consecinte

Un studiu realizat de Facultatea de Tehnologie a Universitatii Queensland (Poate un parinte sa faca prea mult pentru copilul sau? 2012) defineste conceptul de supraprotectie si exemplifica  comportamente care sustin aceasta abordare. Printre acestea este mentionata “tendinta unor parinti de a lua varianta copilului drept adevar absolut, in ciuda evidentei, negand orice posibilitate ca acesta sa fi gresit”.

Daca greseala copilului este inadmisibila pentru parintele sau, copilului nu-I va ramane decat posibilitatea de a se conforma asteptarilor acestuia.

Acesta atitudine nu  incurajeaza copilul sa cunoasca consecintele propriilor fapte si sa-si asume responsabilitatea pentru ele cautand mai degraba justificari pentru a-si dovedi nevinovatia, mintind sau dand vina pe altii.

Acceptand cu adevarat ca greselile sunt inevitabile, parintii pot inlatura presiunea incercarii imposibilului oferind copiilor sanse reale pentru a invata fara a-si pierde increderea. In acest sens pot fi urmarite cateva idei:

 

Cum poti corecta greselelile copilului?

  • Renuntarea la mesajele negative legate de greseli;
  • Desi  imposibil de evitat, greselile pot fi indreptate facand pasii necesari –  sustine-l sa-si recunoasterea greselii si sa caute solutii;
  • Cauta motivatia si nevoile reale din spatelei comportamentului problematic al copilului tau.

 

Pentru copil, mai important decat ceea ce spune parintele este ceea ce acesta face, modelul pe care il ofera. Daca un parinte isi recunoaste greselile fara sa exagereze, cauta solutii si isi cere scuze este un model pe care copilul il va urma.

Postat:

8 August 2014

Postează un comentariu

Search form

Autor

 Puterea celui care rezistă pe drumul cunoașterii constă în a găsi...
0724 519 170