Critica in cuplu
O relatie de cuplu sanatoasa poate fi privita ca spatiu intim care ajunge sa asigure ambilor parteneri starea de bine, implinirea nevoilor si dezvoltarea. Asteptarile sunt mari si de cele mai multe ori, fiecare asteapta de la celalalt. Ceea ce este trecut cu vederea este faptul ca intimitatea (legatura stransa, profunda) se construieste cu ceea ce fiecare dintre cei doi aduce in relatie.
O problema cu care multe cupluri se confrunta este atitudinea critica, in legatura cu care, uneori, cei doi parteneri se acuza reciproc. Exista situatii in care unul dintre parteneri este critic la adresa celuilalt dar si situatii in care ambii obisnuiesc sa critice, chiar daca unul din ei este mai subtil sau incerca doar sa se apere.
Critica nu e deloc eficienta
Desi persoana care critica vede in propria atitudine numai bune intentii, la o privire mai atenta ar putea descoperi nu numai lipsa eficientei in rezolvarea unor probleme ci si deserviciul evident adus intimitatii prin acumularea de tensiuni in relatie.
Critica doare atunci cand nu este avut in vedere un comportament, o atitudine sau o situatie nesatisfacatoare, ci mai degraba devalorizarea si invinovatirea celuilalt.
Persoana criticata ar putea simti lipsa de incredere a partenerului, umilinta sau respingere, si poate reactiona pentru a se proteja prin retragere, distantare (gasirea unor pretexte pentru a ramane distant), sfidare sau prin furie si resentimente, criticand si respingand la randul sau. Cel care critica va fi si mai nemultumit cand partenerul sau devine indisponibil emotional si inautentic, incercand sa-si ascunda acele parti pentru care risca sa fie criticat.
Ceea ce este interesant de observat, este faptul ca, indiferent de postura in care se afla - critic sau criticat, niciunul dintre cei doi nu are nimic de castigat. Este neplacut si dificil sa fii criticat, judecat si corectat, pe de o parte, iar pe de alta parte, este greu de primit reactia celuilalt. Atitudinea critica si reactia la ea, sfarsesc intr-un conflict care genereaza frustrare de ambele parti.
“Daca faci ceea ce ai facut dintotdeauna, vei obtine ceea ce ai obtinut dintotdeauna”
Cum pot corecta atitudinea critica pe care o am?
Pentru a evita intrarea in acest cerc vicios, pot fi avute in vedere cateva aspecte:
- Renuntati la invinovatirea reciproca si indreptati-va atentia pe felul in care impreuna puteti gasi cele mai bune solutii
- Treceti de la concentrarea pe defectele celuilat la descoperirea si intelegerea propriilor frici si nevoi
- Sesizati tendinta de a considera ca doar un anumit punct de vedere este cel absolut corect.
- Intelegeti faptul ca atitudinea critica poate fi: o consecinta a nemultumirii personale, un model invatat in copilarie, o modalitate de a ascunde propria vulnerabilitate si nu un atac.
Postat:
Postează un comentariu
Autor
Articole asemănătoare
Momentan nu exista articole...
Hai sa fim seriosi