Critica in cuplu
Postat de:

Andreea Oprea

pe 10 Octombrie 2014

O relatie de cuplu sanatoasa poate fi privita ca spatiu intim care ajunge sa  asigure ambilor parteneri starea de bine, implinirea nevoilor si dezvoltarea. Asteptarile sunt mari si de cele mai multe ori, fiecare asteapta de la celalalt. Ceea ce este trecut cu vederea este faptul ca intimitatea (legatura stransa, profunda) se construieste cu ceea ce fiecare dintre cei doi aduce in relatie.

O problema cu care multe cupluri se confrunta este atitudinea critica, in legatura cu care, uneori, cei doi parteneri se acuza reciproc. Exista situatii in care unul dintre parteneri este critic la adresa celuilalt dar si situatii in care ambii obisnuiesc sa critice, chiar daca unul din ei este mai subtil sau incerca doar sa se apere.

Critica nu e deloc eficienta

Desi persoana care critica vede in propria atitudine numai bune intentii, la o privire mai atenta ar putea descoperi nu numai lipsa eficientei in rezolvarea unor probleme ci si deserviciul evident adus intimitatii prin acumularea de tensiuni in relatie.

Critica doare atunci cand nu este avut in vedere un comportament, o atitudine sau o situatie nesatisfacatoare, ci mai degraba devalorizarea si invinovatirea celuilalt.

Persoana criticata ar putea simti lipsa de incredere a partenerului, umilinta sau respingere, si poate reactiona pentru a se proteja prin retragere, distantare (gasirea unor  pretexte pentru a ramane distant), sfidare sau prin furie si resentimente, criticand si respingand la randul sau.  Cel care critica va fi si mai nemultumit cand partenerul sau devine...

Citeşte tot articolul

Search form

Newsletter

Primesti un email cu cele mai recente articole!