Cum corectăm greselile copiilor?
Postat de:

Andreea Oprea

pe 8 August 2014

Sunt binecunoscute si des folosite expresiile a gresi e omeneste, din greseli invata omul, nimeni nu e perfect si totusi pare sa nu fie atat de simplu. Societatea, scoala si parintii rasplatesc performanta, lauda inteligenta si realizarile, in timp ce greselile sunt mai degraba sanctionate.

Crescand intr-un mediu in care performanta este mult valorizata, copiii resimt puternic presiunea de a avea succes si pot intelege ca pentru aceasta trebuie sa evite cu orice pret greselile.

 

Doua dintre scenariile pe care parintii le folosesc pentru a-si corecta copiii incurajeaza credinta acestora ca este rau sa greseasca. Ambele isi dovedesc ineficienta datorita urmarilor pe care le au.

 

Scenariu 1: EXAGERAREA

Unul dintre ele este acela in care parintele exagereaza fapta copilului, tipa, il ameninta, il pedepseste, ii tine o predica despre cum era normal sa procedeze si chiar il jigneste (confundand copilul cu comportamentul sau).

In acest caz copilul va invata numai sa se teama de reactia parintelui si va repeta comportamentul nedorit atunci cand nu se simte amenintat. Este foarte posibil ca el sa nu inteleaga ce este de facut fiind preocupat mai degraba sa scape de nemultumirea parintelui si de consecintele ei.

Daca copilul nu se simte acceptat si inteles de parinti va invata sa-si ascunda greselile si sa caute acceptarea in alta parte.

 

Scenariu 2: SUPRA-PROTECTIA

Un alt scenariu este acela in care parintele isi indruma copilul in fiecare clipa...

Citeşte tot articolul

Search form

Newsletter

Primesti un email cu cele mai recente articole!