Cum îți dai seama dacă cineva te manipulează?
Postat de:

Corina Georgescu

pe 8 August 2014

Manipularea este tipul de influenta pe care cineva il exercita asupra altcuiva folosindu-se de tehnici ascunse, cu scopul de a-i schimba comportamentul, perceptia sau gandirea.

Nu o intalnim doar la emisiunile politice – unde este deja folosita aproape la fiecare fraza - ci  aproape in orice situatie de viata. Exista cursuri de manipulare, deci teoretic poate fi invatata  si folosita de oricine, in diferite forme, in multe meserii, mai ales in cele care presupun persuasiunea.

Armele preferate ale manipulatorilor sunt victimizarea, mimarea inocentei, a maniei sau a ignorantei, santajul emotional, minciuna, omisiunea, negarea,  invinovatirea, intimidarea subtila, inducerea nesigurantei, subminarea stimei de sine. Pot cuceri usor pentru ca fac adesea favoruri si cadouri, ofera usor complimente si simpatie, isi cer scuze pentru fapte marunte sau flateaza. Sunt greu de detectat, deoarece abuzul lor nu iese la suprafata decat atunci cand isi pierd cumpatul. Acest lucru se intampla insa rar, pentru ca in multe cazuri s-au antrenat sa reziste pana la atingerea obiectivului cu orice costuri si oricat ar fi de greu.

Totusi, un manipulator poate fi descifrat. Intr-o discutie importanta pentru procesul manipularii va recurge la tehnicile asimilate. Iata cateva dintre ele:

  1. Vei sesiza ca face apel, prin ricoseu, la afirmatiile altora: „A crede despre tine ca...”, „B s-a simtit rau cand ai facut...”, „Stiu de la C ca s-a discutat despre tine urmatoarea chestie...”. Cand poate, foloseste lucruri...
Citeşte tot articolul

Search form

Newsletter

Primesti un email cu cele mai recente articole!