Postat de:

Andreea Pandelache

pe 20 August 2020

În mitologia greacă, tânărul Icar, în zborul lui spre Soare, apropiindu-se prea mult de căldura și lumina acestuia, se prăbușește înapoi pe Pământ.  Pentru această călătorie, Icar avea aripi improvizate, construite și lipite artificial, cu care s-a apropiat prea mult de Soare, fascinat fiind de acest zbor eliberator.

Cred că această poveste mitologică are două învățăminte: cum ne construim aripile cu care ne propulsăm în călătoria spre „Soare”  și dacă atunci când mergem spre pozitiv, spre luminos, spre solar, suntem siguri că o facem fără să fim propulsați de fuga de părțile noastre întunecate.

Metafora nu este despre limitările ființei umane și nici despre faptul că nu putem  să țintim prea înalt. Este despre cum ne construim aripile pentru zborul și călătoria noastră. Atunci când aripile ne sunt improvizate superficial, adică nu sunt conectate cu identitatea noastră, cu valorile și resursele noastre, când sunt construite cu gândul de a zbura doar că să ne alimentăm ego-ul și mândria, atunci ele nu ne pot susține cu adevărat, pe durata întregii călătorii.

Fiecare dintre noi este un Icar, în căutarea părților luminoase, solare din noi. Doar că atunci când o facem fără să ne uităm cu curaj, cu deschidere spre părțile noastre negative, care de fapt reprezintă un acces la resurse  noastre interioare, e posibil să nu ajungem unde ne dorim. Întrebarea este cât curaj avem să recunoaștem ce simțim, ce credem, cât de autentici suntem în primul rând față de noi și implicit și față de ceilalți.

Dorința de...

Citeşte tot articolul
Cum corectăm greselile copiilor?
Postat de:

Andreea Oprea

pe 8 August 2014

Sunt binecunoscute si des folosite expresiile a gresi e omeneste, din greseli invata omul, nimeni nu e perfect si totusi pare sa nu fie atat de simplu. Societatea, scoala si parintii rasplatesc performanta, lauda inteligenta si realizarile, in timp ce greselile sunt mai degraba sanctionate.

Crescand intr-un mediu in care performanta este mult valorizata, copiii resimt puternic presiunea de a avea succes si pot intelege ca pentru aceasta trebuie sa evite cu orice pret greselile.

 

Doua dintre scenariile pe care parintii le folosesc pentru a-si corecta copiii incurajeaza credinta acestora ca este rau sa greseasca. Ambele isi dovedesc ineficienta datorita urmarilor pe care le au.

 

Scenariu 1: EXAGERAREA

Unul dintre ele este acela in care parintele exagereaza fapta copilului, tipa, il ameninta, il pedepseste, ii tine o predica despre cum era normal sa procedeze si chiar il jigneste (confundand copilul cu comportamentul sau).

In acest caz copilul va invata numai sa se teama de reactia parintelui si va repeta comportamentul nedorit atunci cand nu se simte amenintat. Este foarte posibil ca el sa nu inteleaga ce este de facut fiind preocupat mai degraba sa scape de nemultumirea parintelui si de consecintele ei.

Daca copilul nu se simte acceptat si inteles de parinti va invata sa-si ascunda greselile si sa caute acceptarea in alta parte.

 

Scenariu 2: SUPRA-PROTECTIA

Un alt scenariu este acela in care parintele isi indruma copilul in fiecare clipa...

Citeşte tot articolul

Search form

Newsletter

Primesti un email cu cele mai recente articole!