Cum ne mințim singuri
Postat de:

Corina Georgescu

pe 13 Octombrie 2014

Un experiment ce a demonstrat tendința umană de a se convinge singură de lucrurile care ii convin.

In 1984, George Quttrone si Amos Tversky au facut un experiment prin care si propuneau sa arate cat de dispusi suntem sa ne spunem singuri minciuni si sa ne fortam sa credem in ele. Astfel, au racolat 38 de studenti, carora li s-a spus ca vor participa la un studiu despre „aspectele medicale si psihologice ale sportului”.

Subiectilor li s-a cerut sa-si scufunde bratele intr-un vas cu apa rece si sa le tina acolo cat de mult timp puteau. In etapa urmatoare, li s-au dat alte sarcini constand in diverse probe atletice, cum ar fi pedalarea pe niste biciclete medicinale. Apoi, li se tinea o scurta prelegere legata de speranta de viata si de legatura dintre aceasta si tipul de inima pe care fiecare om il are. Li s-a spus ca exista doua feluri de inimi:

  • Tipul 1, asociat cu o stare de sanatate mai fragila, cu o speranta de viata mai mica si cu predispozitie crescuta la boli cardiace.
  • Tipul 2, asociat cu o stare de sanatate mai buna, cu o speranta de viata mai indelungata si fara riscuri majore de boli cardiace.

Apoi, au fost impartiti in doua grupuri egale. Unora li s-a spus ca oamenii cu inima de Tip 2 au o toleranta crescuta la apa rece dupa ce fac exercitii fizice. Celorlalti 19 li s-a comunicat exact pe dos: ca oamenii cu inima de Tip 2 manifesta, dupa ce practica exercitii fizice, o toleranta scazuta la apa rece.

Subiectii au fost rugati sa-si scufunde din nou bratele in apa rece si sa le...

Citeşte tot articolul

Search form

Newsletter

Primesti un email cu cele mai recente articole!